
Dana Barcan
Editor
duminică, 11 mai 2025
finantele in viitor: incetinirea consumului
„Estimăm o încetinire a creșterii vânzărilor cu amănuntul la +2,3% în 2025, față de +8,6% în 2024. Consumul privat este presat de creșterea mai lentă a salariilor reale și incertitudinea politică.” Vânzările cu amănuntul au mers în scădere, în martie, cu -0,3% comparativ cu luna februarie. Conform datelor transmise de către Institutul Național de Statistică s-a înregistrat o creștere cu +3,4% față de martie 2024.
Analiștii BCR consideră că rezervele de economii ale gospodăriilor ar trebui să atenueze parțial aceste riscuri. Au stagnat vânzările de alimente și au crescut cu 0,6% față de anul precedent. Cifra de afaceri pentru articolele nealimentare a crescut cu +0,8% comparativ cu luna precedentă și cu 8,4% față de anul precedent. În tot acest timp, vânzările de combustibili au fost slabe, la -2,2% față de luna precedentă și -2,3% față de anul trecut.
Conform Indicatorului Sentimentului Economic (ESI), în aprilie consumatorii au fost mai pesimiști față de luna martie. Se anticipează de către gospodării o deteriorare a poziției lor financiare și a situației economice, pe parcursul următoarelor douăsprezece luni, încrederea în afacerile din comerț a scăzut în aprilie, potrivit ESI, din cauza abordării pesimiste a managerilor, referitor la situația viitoare a afacerilor.
Vânzările online, în principal articole nealimentare, în ianuarie și februarie 2025 au crescut cu aproape +7,0% comparativ cu 2024, față de +14,3% în 2024, consumatorii devenind mai prudenți. Piața muncii a fost mixtă la începutul lui 2025, iar rata medie a șomajului a fost de 5,5% în primul trimestru al acestui an, neschimbată față de anul trecut.
Numărul angajaților a crescut la începutul lui 2025, dar creșterea salariilor reale a încetinit. Ritmul la creditele de consum a mai încetinit în ultimele luni, față de ratele anuale de creștere foarte ridicate, care au rămas puternice. Standardele de creditare au fost relaxate, iar ratele dobânzilor pentru creditele noi, în monedă locală au scăzut cu 1,6 procente, în 2024 datorită lichidității ridicate din sistemul bancar.
FOTO: Stirile ProTV
Share this post
vânzări
creșteri
consum
angajați