Dana Barcan
Editor
marți, 21 noiembrie 2023
mancati carne rosie? puteti face diabet
Cercetătorii de la Harvard au făcut observaţii, în cadrul unui studiu, pe un eşantion de peste 200.000 de americani. 22.800 de subiecți au făcut diabet după ce dieta lor a fost formată mai ales din carne roşie. Concluzia specialiștilor: consumul acestui tip de carne creşte probabilitatea de a dezvolta boala.
FOTO: Semnele Timpului
Diabetologul Anca Hâncu explică procesul de declanșare al diabetului: ” Carnea roşie are acele grupări de tip Ham, care fac diferenţierea faţă de carnea albă, mai are grăsimi saturate care în momentul în care sunt în exces şi aduce şi un exces de calorii, va duce la dezvoltarea ţesutului adipos visceral care are legătură directă cu afecţiunile cardiovasculare prin efectul proinflamator.
Şi astfel duce la, practic citokinele acestea proinflamatorii şi acţiunea proinflamatorie este poarta deschis spre boli cardiovasculare, spre diabet zaharat, spre hiperucricemie, gută şi diverse tipuri de cancer.”
Dacă înlocuim carnea roșie (porc, vită, miel, vânat), cu proteine din alte surse, scad și riscurile de diabet. Studiul a arătat că în cazul persoanelor care au înlocuit o porţie de carne roşie o porţie de lactate, nuci sau chiar carne albă, riscul de a face diabet zaharat de tip 2 a scăzut cu până la 30%.
Aproape toţi românii mânâncă în fiecare săptămână carne, iar jumătate dintre ei aproape zilnic. Diabetologii recomandă includerea în meniul săptămânal a cel mult două porţii de 120 de grame de carne roşie, dar în cazul celor cu probleme de sănătate, lucrurile se complică.
Carnea roşie ar trebui consumată foarte rar, cam o dată, de două ori pe lună, pentru cei cu anumite patologii.anumite patologii. E foarte bine să mâncăm carnea roşie cu legume, dar asta nu înseamnă că putem să consumăm mai des carne roşie.
Conform diabetologilor, trebuie să avem jumătate din farfurie vegetale, un sfert o felie de carne, cam cât palma noastră şi lângă, carbohidraţi, cereale, orez, pâine. Diabetul este o boală frecventă în România: unul din 10 cetățeni suferă de ea.
Diabetologul Anca Hâncu explică procesul de declanșare al diabetului: ” Carnea roşie are acele grupări de tip Ham, care fac diferenţierea faţă de carnea albă, mai are grăsimi saturate care în momentul în care sunt în exces şi aduce şi un exces de calorii, va duce la dezvoltarea ţesutului adipos visceral care are legătură directă cu afecţiunile cardiovasculare prin efectul proinflamator.
Şi astfel duce la, practic citokinele acestea proinflamatorii şi acţiunea proinflamatorie este poarta deschis spre boli cardiovasculare, spre diabet zaharat, spre hiperucricemie, gută şi diverse tipuri de cancer.”
Dacă înlocuim carnea roșie (porc, vită, miel, vânat), cu proteine din alte surse, scad și riscurile de diabet. Studiul a arătat că în cazul persoanelor care au înlocuit o porţie de carne roşie o porţie de lactate, nuci sau chiar carne albă, riscul de a face diabet zaharat de tip 2 a scăzut cu până la 30%.
Aproape toţi românii mânâncă în fiecare săptămână carne, iar jumătate dintre ei aproape zilnic. Diabetologii recomandă includerea în meniul săptămânal a cel mult două porţii de 120 de grame de carne roşie, dar în cazul celor cu probleme de sănătate, lucrurile se complică.
Carnea roşie ar trebui consumată foarte rar, cam o dată, de două ori pe lună, pentru cei cu anumite patologii.anumite patologii. E foarte bine să mâncăm carnea roşie cu legume, dar asta nu înseamnă că putem să consumăm mai des carne roşie.
Conform diabetologilor, trebuie să avem jumătate din farfurie vegetale, un sfert o felie de carne, cam cât palma noastră şi lângă, carbohidraţi, cereale, orez, pâine. Diabetul este o boală frecventă în România: unul din 10 cetățeni suferă de ea.
Diabetologul Anca Hâncu explică procesul de declanșare al diabetului: ” Carnea roşie are acele grupări de tip Ham, care fac diferenţierea faţă de carnea albă, mai are grăsimi saturate care în momentul în care sunt în exces şi aduce şi un exces de calorii, va duce la dezvoltarea ţesutului adipos visceral care are legătură directă cu afecţiunile cardiovasculare prin efectul proinflamator.
Şi astfel duce la, practic citokinele acestea proinflamatorii şi acţiunea proinflamatorie este poarta deschis spre boli cardiovasculare, spre diabet zaharat, spre hiperucricemie, gută şi diverse tipuri de cancer.”
Dacă înlocuim carnea roșie (porc, vită, miel, vânat), cu proteine din alte surse, scad și riscurile de diabet. Studiul a arătat că în cazul persoanelor care au înlocuit o porţie de carne roşie o porţie de lactate, nuci sau chiar carne albă, riscul de a face diabet zaharat de tip 2 a scăzut cu până la 30%.
Aproape toţi românii mânâncă în fiecare săptămână carne, iar jumătate dintre ei aproape zilnic. Diabetologii recomandă includerea în meniul săptămânal a cel mult două porţii de 120 de grame de carne roşie, dar în cazul celor cu probleme de sănătate, lucrurile se complică.
Carnea roşie ar trebui consumată foarte rar, cam o dată, de două ori pe lună, pentru cei cu anumite patologii.anumite patologii. E foarte bine să mâncăm carnea roşie cu legume, dar asta nu înseamnă că putem să consumăm mai des carne roşie.
Conform diabetologilor, trebuie să avem jumătate din farfurie vegetale, un sfert o felie de carne, cam cât palma noastră şi lângă, carbohidraţi, cereale, orez, pâine. Diabetul este o boală frecventă în România: unul din 10 cetățeni suferă de ea.
Share this post
diabet
alimente
carne roșie
sănătos