
Dana Barcan
Editor
sâmbătă, 24 februarie 2024
romanii, nevoiti sa lucreze dupa pensionare
Peste un sfert de milion de români vor împlini vârsta de 65 de ani, în 2024. Mulți vsează, la pensionare, să se retragă și să se bucure de timpul liber alături de nepoți. Doar că, datorită creșterii costului vieții și a nesiguranței zilei de mâine, tot mai mulți seniori români iau în calcul angajarea, cel puțin part-time, pentru a-și suplimenta bugetul.



FOTO: Playtech.ro
Tot mai mulți seniori încep să caute un venit în plus, pe lângă pensie. În urmă cu doi ani, numărul seniorilor de peste 65 de ani, care au continuat să lucreze sau au căutat un job nou, pe lângă venitul din pensie ajungea la aproape 70.000. Anul trecut numărul lor s-a apropiat de 100.000, iar motivele au fost economiile insuficiente, inflația și nevoia de a-și ajuta copii.
Potrivit datelor transmise de statistică, două treimi dintre cei de peste 65 de ani lucrează full-time, iar o treime part-time. Mulți pensionari au tăiat din micile capricii, apoi au redus din cantitatea de alimente, iar acum mai fac rabat și la calitate, pentru a ieși cât mai ieftin la cumpărături. Oamenii aflați în pragul pensionării își subestimează cheltuielile legate de locuință, iar cei mai mulți taie serios din lista alimentelor pe care și le-ar dori în frigider, conform statisticii.
„Credeam că la pensie nu voi cheltui mai mult de o treime din bani pe mâncare, dar nu cred că mă încadrez”, afirmă un pensionar nevoit să-și completeze veniturile cu un job part-time. Mâncarea ocupă 40% din bugetul pensionarului mediu, din cheltuielile de consum, potrivit statisticii. După ce-și achită facturile de energie electrică și gaze, cea mai mai parte a cheltuielilor pensionarilor este legată de alimente, mâncarea scumpindu-se enorm.
Pentru cei din mediul rural care folosesc încălzirea cu sobe pe lemne, procurarea acestui combustibil reprezintă o problemă serioasă. În ceea ce privește consumul de alimente, datele arată că pensionarii se hrănesc nesănătos. consumă cele mai mici cantități de carne și sunt campioni la consumul de pâine și mălai.
Pensionarii consumă cele mai multe grăsimi, dar și cele mai multe ouă, comparativ cu salariații, patronii, șomeri și lucrătorii pe cont propriu. Populația cu vârsta de peste 65 de ani care va lucra în 2035, își va tripla bumărul, față de cei de 65+ care lucrează în prezent. Ca pondere în populație, seniorii vor trece dei pragul de 30%, procent care confirmă îmbătrânire severă a țării.
Tot mai mulți seniori încep să caute un venit în plus, pe lângă pensie. În urmă cu doi ani, numărul seniorilor de peste 65 de ani, care au continuat să lucreze sau au căutat un job nou, pe lângă venitul din pensie ajungea la aproape 70.000. Anul trecut numărul lor s-a apropiat de 100.000, iar motivele au fost economiile insuficiente, inflația și nevoia de a-și ajuta copii.
Potrivit datelor transmise de statistică, două treimi dintre cei de peste 65 de ani lucrează full-time, iar o treime part-time. Mulți pensionari au tăiat din micile capricii, apoi au redus din cantitatea de alimente, iar acum mai fac rabat și la calitate, pentru a ieși cât mai ieftin la cumpărături. Oamenii aflați în pragul pensionării își subestimează cheltuielile legate de locuință, iar cei mai mulți taie serios din lista alimentelor pe care și le-ar dori în frigider, conform statisticii.
„Credeam că la pensie nu voi cheltui mai mult de o treime din bani pe mâncare, dar nu cred că mă încadrez”, afirmă un pensionar nevoit să-și completeze veniturile cu un job part-time. Mâncarea ocupă 40% din bugetul pensionarului mediu, din cheltuielile de consum, potrivit statisticii. După ce-și achită facturile de energie electrică și gaze, cea mai mai parte a cheltuielilor pensionarilor este legată de alimente, mâncarea scumpindu-se enorm.
Pentru cei din mediul rural care folosesc încălzirea cu sobe pe lemne, procurarea acestui combustibil reprezintă o problemă serioasă. În ceea ce privește consumul de alimente, datele arată că pensionarii se hrănesc nesănătos. consumă cele mai mici cantități de carne și sunt campioni la consumul de pâine și mălai.
Pensionarii consumă cele mai multe grăsimi, dar și cele mai multe ouă, comparativ cu salariații, patronii, șomeri și lucrătorii pe cont propriu. Populația cu vârsta de peste 65 de ani care va lucra în 2035, își va tripla bumărul, față de cei de 65+ care lucrează în prezent. Ca pondere în populație, seniorii vor trece dei pragul de 30%, procent care confirmă îmbătrânire severă a țării.
Tot mai mulți seniori încep să caute un venit în plus, pe lângă pensie. În urmă cu doi ani, numărul seniorilor de peste 65 de ani, care au continuat să lucreze sau au căutat un job nou, pe lângă venitul din pensie ajungea la aproape 70.000. Anul trecut numărul lor s-a apropiat de 100.000, iar motivele au fost economiile insuficiente, inflația și nevoia de a-și ajuta copii.
Potrivit datelor transmise de statistică, două treimi dintre cei de peste 65 de ani lucrează full-time, iar o treime part-time. Mulți pensionari au tăiat din micile capricii, apoi au redus din cantitatea de alimente, iar acum mai fac rabat și la calitate, pentru a ieși cât mai ieftin la cumpărături. Oamenii aflați în pragul pensionării își subestimează cheltuielile legate de locuință, iar cei mai mulți taie serios din lista alimentelor pe care și le-ar dori în frigider, conform statisticii.
„Credeam că la pensie nu voi cheltui mai mult de o treime din bani pe mâncare, dar nu cred că mă încadrez”, afirmă un pensionar nevoit să-și completeze veniturile cu un job part-time. Mâncarea ocupă 40% din bugetul pensionarului mediu, din cheltuielile de consum, potrivit statisticii. După ce-și achită facturile de energie electrică și gaze, cea mai mai parte a cheltuielilor pensionarilor este legată de alimente, mâncarea scumpindu-se enorm.
Pentru cei din mediul rural care folosesc încălzirea cu sobe pe lemne, procurarea acestui combustibil reprezintă o problemă serioasă. În ceea ce privește consumul de alimente, datele arată că pensionarii se hrănesc nesănătos. consumă cele mai mici cantități de carne și sunt campioni la consumul de pâine și mălai.
Pensionarii consumă cele mai multe grăsimi, dar și cele mai multe ouă, comparativ cu salariații, patronii, șomeri și lucrătorii pe cont propriu. Populația cu vârsta de peste 65 de ani care va lucra în 2035, își va tripla bumărul, față de cei de 65+ care lucrează în prezent. Ca pondere în populație, seniorii vor trece dei pragul de 30%, procent care confirmă îmbătrânire severă a țării.
Share this post
pensionari
job
consum
alimente